Deprecated: ini_set(): Use of mbstring.internal_encoding is deprecated in /home/weblapde/lizaeskuvo.hu/start.php on line 10
 Gyakori kérdések - LizaEsküvőszervezés.hu

Gyakori kérdések

 Ablak bezárása / Vetítés indítása

Mitől válik Csörnyei Liza és munkatársai munkája igazán különlegessé, egyedivé?

A kulcsszó a rendkívüli minőség, a kreativitás, és közvetlen kapcsolat a megrendelő párral. A részletek fontossága az egész megjelenésben. Ezektől az apró kicsi kis részletektől lesz a dekoráció igazán feledhetetlen.

Különleges ötletek és a technikai tudás együttese biztosítja a gyors és precíz minőségi munkát.
Mivel tevékenységünk főképp az exkluzív esküvők megszervezésének és dekorációjának tervezésén alapul, ezért fokozottan teszteljük a résztvevő szolgáltatókat, képezzük a munkatársainkat. Szolgáltatóink közé csak azok kerülhetnek be, akiknek legalább 5 korábbi ügyfelével beszéltünk, és ők kifejezetten ajánlották őket.


Mi a tervezés menete?

A tervezés során a legfontosabb számunkra, hogy a részletekre vonatkozó összes információt begyűjtsük.

A menyasszonyi csokor megtervezéséhez szükséges a menyasszony ruhájának stílusa, esetleg anyagmintája. Nagyon fontos figyelembe venni az ara egyéniségét, temperamentumát is.
Sok minden befolyásolja a végső kép kialakítását. Lehetőség szerint figyelembe vesszük a fogadás helyszínéül használt tér, terem, hotel, vagy palota stílusát, környezetét, építészeti elemeit, a napszakot, amikor az esküvő zajlik. Gondosan megtervezzük a felhasznált anyagokat, virágokat.
Minden pár más és más, tehát nincs két egyforma esküvő, ezért az első találkozókor meghallgatjuk a házasulandók kezdeti elképzeléseit, megnézzük, hogy a referenciáink közül melyik áll közel a megrendelők szívéhez, melyik miért tetszik. Átnézzük a jelenlegi virág és esküvői stílusokat, trendeket. Ezután az egyre gyarapodó szakkönyveinkből szerezhetnek még több információt. Gondosan bejelölve a megfogalmazottan a tetszik vagy nem tetszik virágokat, formákat. Gondosan kiválasztjuk a növényfajtákat, színeket keresünk, amelyeket kombinálhatunk. Így alakítva ki a megrendelő egyéniségéhez, ízléséhez megfelelő dekoráció stílusát, anyagfelhasználását, és egyéb, az esküvőszervezéshez szükséges kiegészítőket.

Átnézünk mindent, ami befolyásolhatja az esküvői dekoráció végső árának kialakítását.

Ez sokféle tényezőtől függhet, például:

  • szezonalitás,
  • a virágok, anyagok mennyisége és fajtája,
  • a fogadás helyszínének mérete,
  • a meghívottak száma,
  • az alkalmazott szakmai technikák milyensége, formája,
  • a tervezésre, és egyeztetésekre szánt idő mennyisége,
  • tartóedények, vázák, konzolok bérlése vagy vásárlása,
  • antik kiegészítők bérlése, vásárlása, ezek őrzése stb.


Sok egyedi kérés, ötlet merülhet még fel ezeken kívül. Ettől válik az egész valóban különlegessé és egyedivé.

Ha lehetőség van rá, akkor segítünk a választásban, hogy találjanak egy olyan napot, amikor semmilyen nevezetes esemény nincs, ezáltal olcsóbb a virág beszerzési ára.


Hogyan alakul ki a dekoráció végső kalkulációja?

A fenti szempontok alapján nyert adatokból elkészítjük a dekorációs tervet, melyet a megrendelő elé tárunk. Gondosan elmagyarázva, rajzokkal alátámasztva. Az egyeztetések során alakítjuk az esküvő díszítésének végső árát.

Szakítottunk a magyarországi hagyományokkal, ezért mi nem a virágárba építjük be a munkadíjunkat, így teremtve magunknak tágabb lehetőségeket az anyagfelhasználásunkhoz.
Kalkulálunk egy alapanyag árat,- mely a beszerzési nagyker ár- megszorozzuk a felhasznált mennyiséggel, és kompozíció elkészítéséhez szükséges idővel. Természetesen a szezonális virágok sokkal olcsóbbak, mint üvegházi társaik, ezért szívesen használjuk őket, ezekkel teremtve bensőséges, és különleges hangulatot. Persze az sem utolsó szempont, hogy szezonban olcsóbban lehet beszerezni, mint az egyéb virágok.

Így tudunk esetlegesen csökkenteni a kalkuláció végső árából. De nem ez a legfontosabb érv a szezonális virágok mellett. Csodálatosan változatosak, finom illatuk van, amelyet egy kültéri esküvőnél különösen szeretünk használni. Belső térben nem alkalmazunk nagyon illatos virágot, hogy a konyhaművészeti remekeknek számító ételek élvezetétől semmi se vonja el a figyelmet. Ez egy kis apró figyelmesség a vendéglátással foglalkozó kollegák felé.


Mennyi idővel az esküvő előtt kell elkezdeni a dekoráció tervezését?

Azt javasoljuk, hogy ha megoldható, akkor minél előbb, de legalább az esküvő előtt 4-6 hónappal kérjenek a párok időpontot, hogy minden apró részletet tudjunk tisztázni, illetve a megfelelő eszközök beszerzésére is maradjon elég idő. Általában áprilistól október végéig zajlanak az esküvők. A jeles dátumokat foglalják le először, mint például a húsvét, pünkösd, augusztus 20. Ezen időpontoknál kérjük, minél előbb keressék meg irodánkat.


Mi a különbség egy virágbolt szolgáltatása és Csörnyei Liza esküvői dekoráció tervezési szolgáltatása között?

Az esküvők egy részét mi magunk szervezzük, ezért minden apró kicsi részlet kellő fontosságot kaphat. Az esküvőhöz szükséges apró kiegészítőket a választott stílussal megegyező módon tervezzük meg. Kezdődik minden már a meghívók, ültető kártyák megtervezésénél, vagy a fotózás stílusának a kiválasztásával. Mivel minden egy kézben van, ezért ez elég egyszerű.

Ha a dekoráció megtervezése csak a feladatunk, akkor kellő időt szánunk az esküvői pár eredeti elképzelésére, sokszori találkozás, a tervek csiszolgatása, még további ötletek, alternatívák kigondolása, egészen addig, amíg a dekorációs terv a megfelelővé válik az ügyfél számára mind megjelenésben, mind a pénzösszeg nagyságában. Ez egy nagyon intenzív folyamat, amikor folyamatosan kapcsolatot tartunk fenn a megrendelővel. Járjuk a dekorációs nagykereskedéseket, üvegcsiszoló műhelyeket, régiségkereskedőket, virág-nagykereskedéseket, fotókat készítünk, és így a már meglévő tárgyi alapokra helyezzük a végső kalkuláció kialakítását.
Egy egyszerű virágboltban nincs minderre idő, és energia.


Van titka a munkájuknak?

Persze hogy van.  Ezek közül most csak néhányat árulok el.
Feladataink közé tartozhat a komplett tárgyi elem kiválasztása. Tehát tányérok, evőeszközök, szalvéták, abroszok, székhuzatok. Ezek összhangja fontos eleme a végső képnek.
Napi küzdelmet folytatunk a rövid abroszok meglétével. Szerintünk egy körabrosznak a földig kell érni, hogy ne látsszanak a tartókonzolok vaslábai. Ha csak egy könyöklő asztal kerül is a terembe, akkor azt is hasonló gondossággal öltöztetjük fel, mint a menyasszonyi asztalt. Nincsenek eltérő stílusok, anyagok, minden legyen egységes. Sajnos kevés olyan textilkölcsönzéssel foglalkozó cég van itthon, akik tudnak megfelelő méretű, színű és minőségű abroszokat kölcsönözni (tisztelet a kivételnek!). Hasonló vesszőfutás van a székhuzatokkal, székselymekkel. A minél egyszerűbb, elegánsabb megoldásra törekszünk, ezért a székhuzat lekötő masnik helyett is igyekszünk valami mást kitalálni, hogy még egyedibbé varázsoljuk a dekorációt.  A legideálisabb az, ha szépek a székek, és nincs is rájuk szükség. Ez a fő titok.
Ha „csak” a dekoráció a munkánk, akkor is odafigyelünk a részletekre. Ha nem olyan torta érkezik meg, mint amilyet a megrendelővel leegyeztettünk, akkor a körülményekhez képest megpróbálunk rajta változtatni. Ha nem úgy terítik meg az asztalt, ahogyan az megfelelő, akkor átrendeztetjük, egy kicsit átvesszük az esküvő koordinációját, hogy a legmegfelelőbb arcát mutassa a fogadás helyszíne, amikor a menyasszony és a vőlegény megérkezik. Általában megvárjuk az érkezésüket, mert szeretjük látni az arcukat, amikor először pillantják meg úgy összességében az egész külalakot. Mivel a gyors egymásutánban történő események után először maradhatnak kettesben egy kicsit rájuk is csukjuk az ajtót, hagy élvezzék ki ezeket a szép intim pillanatokat.

Milyen az ideális helyszín dekorációs szempontból?

Az ideális helyszín alapállapotában is szép. Kedvünk van ott tartózkodni. Van kisugárzása.
Az érdekes helyszín, mint például egy romtemplom, a különleges adottságaival indíthatja be egy stílustervezéssel foglalkozó szakember fantáziáját.
Ha valamit el kell takarni, vagy jó lenne, ha addig kicserélnék a padlószőnyegeket, vagy fessék át a falakat, vagy bontsák fel a járdákat mondat már nem túl jó kezdés.
Ha pedig már valami alapállapotában romos, akkor azt szépen fel kell vállalni. Igen romos, de mi így szeretjük. Akkor olyan dekorációt kell oda álmodni, ami kiemeli a hely varázsát, általában valamilyen merész ötlet szükséges ilyenkor.
Milyen egyéb más kiegészítőket lehet használni a dekoráció még érdekesebbé tételéhez?


Mivel a szívünkhöz a virágok állnak a legközelebb, ezért főleg ezekkel dolgozunk. De szívesen nyúlunk egyéb növényi részekhez is. Termésekhez, ágakhoz. Szeretjük a szép érdekes üveg, és fém vázákat, öntvényeket, esetleg az ezüstöt. Valamint rendkívüli szép kompozíciót lehet készíteni a nagymamától örökölt leveses tálban is. Minden csak fantázia kérdése, és a környezeté, hogy hová helyezzük be az elkészült művet, az igazi szépségüket a környezetükkel harmóniában tudják kifejteni.
Alkalmazhatunk világítástervezőt is, aki megfelelő tanácsaival szinte egy másik dimenzióba helyezi a helyiséget vagy kertet. Természetesen vele is szorosan együtt kell működnünk, mert a virágok színei is változnak, és ezt nekünk figyelembe kell vennünk.
Textileket és egyéb anyagokat ritkán használunk, csak akkor, ha annak drámai, vagy éppen ellenkezőleg romantikus hatását szeretnénk kihasználni, vagy a választott stílushoz illő anyagokból készítjük el az installációt.

Menyi esküvőt szerveznek, és díszítenek egy évben?

Esküvőt csak korlátozott számban szervezünk, ugyanez vonatkozik az esküvői dekoráció tervezésére is. Egy-egy rendezvény számunkra a nagy nap előtt 4-5 nap folyamatos munkát jelent, amelybe sokszor az éjszakák is belefolynak. Ezért a megfelelő minőség megtartásához kénytelenek vagyunk korlátozni az elvállalt időpontok számát. Ezért a hétvégi esküvők minimum rendelési összege 500 000 forint, hét közbeni időpontokon nincs limitösszeg.Mi a fizetési ütemezés?


Mivel a tervezési munka egy hosszantartó folyamat, ezért a szerződés megkötésekor a konkrét időpont pénzbeli lefoglalására van szükség. Ez a becsült dekorációra fordítható összeg 20%-a. Ezzel foglaljuk le az adott napot. Cégünk egy napra csak egy esküvőt vállal. Mivel mi rendkívül magas minőségű szolgáltatást nyújtunk, ezért nem tudunk több területen ezen a színvonalon dolgozni.
Általában a teljes esküvői büdzsé 15-20%-a dekoráció költségvetése. De előfordult már a 30% is.
Hasonló kondíciókkal dolgozunk az esküvőszervezés során is, ott is az időpont lefoglalása a fő szempont.

Kérhetünk diszkréciót?


Természetesen. Szerződésünkben szerepel, hogy harmadik fél számára nem kiadhatóak az adatok. Ha az ügyfél külön kéri, akkor még a dekorációról sem mutathatunk semmilyen képet a külvilágnak. Ez sokszor nagyon-nagyonfájó pontja a munkánknak, de ha tudjuk, hogy ezt várják el tőlünk, akkor maximálisan betartjuk a kérést.

Hogyan kezdődött ez a virágmánia?

Gyermekkori betegség. Egy kis alföldi faluban nőttem fel a Tisza partján, ahol még természetes volt, hogy a mezei nyuszik dézsmálják a konyhakertet, és tavasszal olyan béka kórus énekelt, hogy nem hallottuk egymás szavát. A házunk melletti tengernyi búzakalászt Péter-Pálkor kezdték el aratni. Az illatát azoknak a naplementéknek soha sem fogom elfelejteni. Mint ahogyan a színét sem. Sehol a világon ilyen gyönyörű színekben pompázó naplementéket nem láttam az óta sem.
Kislány koromban a padlásáról levadászott repedezett, itt- ott lyukas tejesköcsögökbe készítettem mezei virágokból csokrokat, és helyezgettem el a ház különböző pontján. Jelentős derültséget okozva ezzel felmenőimnek.
Ha begondolok, akkor most végre ugyanazt csinálom, amit kisgyerekként. Játszom. Mindennek megkeresem a legjobb helyet. Az anyagok változtak egyedül.
 Az élet keserédes tapasztalásaival megtűzdelve, és megerősítve én én vagyok.