Deprecated: ini_set(): Use of mbstring.internal_encoding is deprecated in /home/weblapde/lizaeskuvo.hu/start.php on line 10
 Szecesszió sikk - LizaEsküvőszervezés.hu

Szecesszió sikk

 Ablak bezárása / Vetítés indítása

A szomszédban a szerzetesek vecsernyére kongatnak. Lovas szekereken fáradt mesteremberek éppen hazatérnek és álmodozva gondolnak a fehér habos sörre, amit nagy füles poharakban hatalmas testû kocsmárosnék dobnak az asztalra.
A kávéházban éppen most gyújtják meg a gázlámpákat. A Boldi fõúr szemlét tart a pincérek sorfala között. Bokáig érõ makulátlanra vasalt kötények, kacskaringós bajszok, huncut tekintetek. Az ablak melletti kisasztalnál Krúdy görnyed kis füzete fölé."
Ja, ja Boldikám, a határidõ a legjobb múzsa, azért hozzon még nekem egy spriccert a zöldszilvániból". Mindeközben a konyhán sül a vajas briós, tetején cukorral, pont, ahogyan a mûvészurak szeretik. A süteményre olvadt fahéjas cukor illatát a szomszéd palotában is lehet érezni, ahol ma esküvõre készülnek. Almás, szilvás lepény lesz itt is, még melegen kerül majd az esküvői vendégek asztalára, hagyományos kelt pite, a fahéj illata pedig csak száll és száll...
Csak egy pillanat ez a századelõrõl, egy pillanat, ami elmúlt, de nem elveszett.
Számunkra érinthetõ volt ez egy csodás szeptember végi estén.
Az alkonyati ég sötétkék égboltja alatt lobogó mézszínû gyertyák lángjának árnyéka fényjátékot játszik a palota belsõ udvarának falán és üvegtetején. Omlósan puha pogácsákkal - az isteni fajtából! - és aranyszínû pezsgõvel fogadnak itt minden esküvőre érkező vendéget. Cigányzenekar zenél, féktelen ritmusától már-már táncra perdülünk. Majd hirtelen abbahagyják a zenélést, félpercnyi csend, és Pachelbel kedves esküvői zenéjének ütemére egy finom uszályos csipkeruhában megjelenik a lélegzetelállítóan szép menyasszony, kezében egy porcelán finomságú  esküvői csokorral.
Nesztelen lépésekkel közeledik a võlegény felé. Néhány könnycsepp indul el halkan az örömanya szeme sarkából, de azért áldóan ragyognak szemei. „ Esküvője van az én kicsi lányomnak! Nem rég még a karjaimban ringattam.”
Szecessziós pasztellszínek egy kis tüzes naranccsal, a mindig lázadó pinkkel, és természetesen a menyasszony szemének színével, a "hihetetlen kékkel".
Kedves István! - Ez neked szól:
Te tudod a titkot:
Az asszonynak meg kell adni, ami neki jár.
Tiszteletet, szeretet, és az álmait.
Már szinte hallom is, ahogyan a sétapálcád halkan koppan a kockaköveken. Elfújod a gyertyákat a szökõkút peremén, és azt mondod:
Ágicám, induljunk most már haza!
És még a kölcsönfényû hold is mosolyog.

Mély tisztelet és köszönet Áginak és Istvánnak.